zondag 23 augustus 2020

In 10 stappen mijn klei carrière in beeld

Naar aanleiding van de uitdaging begin van de zomer op Facebook door Ineke Becker om in 10 dagen je werk in de klei te tonen, wil ik deze ook hier tonen en zo mijn ontwikkeling van het werken met klei door de jaren heen laten zien.

dag 1
Zo'n 15 jaar gelden maakte ik voor t eerst kennis met het fenomeen klei bij de cursus beeldhouwen en boetseren van Leontine Sies bij Scholen in de kunst. Ik ging voor het beeldhouwen in speksteen, maar al snel werd ik, mede door het model en portret boetseren, gegrepen door de klei met al zijn mogelijkheden. Het plezier van creatief 3D vormgeven is sinds de jaren dat ik elke donderdagavond ging kleien en beeldhouwen alleen maar toegenomen.



“Couple” een beeld met 2 aanzichten
Speksteen 


Modelboetseren met een twist “de kraaienvrouw“
Zwarte en rode klei

modelboetseren met een twist “De kopvoeter”
Witte klei


Dag 2
Tijdens een korte keramiekcursus bij Ans van de Potterage heb  ik een andere manier van opbouwen met klei gebruikt voor mijn grote vis. Een eye opener, en de eerste stap naar het kijken bij de open dag van de SBB, nu Nederlandse Keramiek Opleiding,  in Gouda was gezet. Deze vis staat nog steeds te pronken in mijn kast en is ondanks vele verzoeken niet te koop...

“Blub” zei de vis
Witte klei, engobedecoratie

Dag 3 
De opleiding keramische technieken was niet een leuke cursus zoals ik dacht maar een intensieve inspirerende en zeer leerzame basisopleiding over alle facetten van klei, de achtergronden van de materialen, diverse opbouw- en decoratie technieken en alles daaromheen, ik was meteen verslingerd aan het experimenteren met zoveel verschillende mogelijkheden , dit huis was mijn eerste werk opgebouwd met gewalste platen, waarbij ik de engobe decoratie technieken heb uitgeprobeerd. Toen ik t van de stookplank wilde pakken was t er niet maar stond het op de ere galerij voor t raam.

‘Een eigen huis”
witte klei, platenopbouw, enogobedecoraties
 
Dag 4 
Het opbouwen met ringen is een eeuwenoude manier om potten te maken, en tijdens dit proces ben je heel vrij in de vormgeving.Tijdens de opleiding met drie verschillende kleisoorten en diktes van strengen is een bijzonder object ontstaan, spannend om te kijken of t bleef passen na drogen en stoken, gelukkig wel.

“Tulipbased trio”
Witte rode en bruine klei in ringenopbouw

“Tulipbased trio”
Witte rode en bruine klei in ringenopbouw

Op dag 5 
Ik had nog nooit gedraaid en leerde van verschillende docenten aan de SBB/NKO de beginselen en meer van het draaien op een pottenbakkersschijf.
Heel veel oefening baart wat kunst, en op de gedraaide schalen is het fijn decoreren. Hier enkele van de eindexamenwerken van het draaien.

“Esscherlike”
Witte klei met zwarte enogobe, sgraffito

“Scandinavian”
Rode klei met witte engobedecoratie, sgraffito

“I can feel it”
Rode klei met engobedecoratie

Dag 6  
kunst en kunstenaar klinkt zo hoogdravend, werk en artisan is een betere omschrijving. Artisan staat voor ambachtelijk werk/kunst maken.

De schoonheid van verweerd en verroest komt in mijn eerste silo naar voren.
De blauwe verroeste overslag container aan het water op weg naar de SBB  destijds trok elke keer mijn blik, ik vond de uitstraling prachtig.
Met roest in de kleiplaten gewalst en mijn eigen ontwikkelde asglazuur erop als afwerking, was dit een eindexamenwerkstuk waar ik met veel plezier aan gewerkt heb. De silo is uitgangspunt voor veel meer werk geworden.
Helaas is de echte silo aan het water inmiddels verdwenen...

“Goudse silo”
Witte klei met roest, platenopbouw, asglazuur

Dag 7
Draaien is een kwestie van heel veel oefenen en goed les krijgen,tijdens het extra leerjaar draaien op de NKO door    Mathieu van der Giessen , kreeg ik het beter onder de knie, en draai nu met heel veel plezier schalen en kopjes en ander werk. Met het decoreren van draaiwerk kun je alle kanten op, bubbleglazing geeft mooie effecten. De vaas en hoge schaal hebben een zomer in het Gouds museum mogen staan.
“BBBlz”
Witte klei, draaiwerk, bubbleglazing

Dag 8 
Bouwen met klei is voor mij spelen, de decoratie van de bouwwerken is afhankelijk van het moment, ik houd van het gebruik van texturen en oxides en van de effecten daarvan met mijn zelf samengestelde glazuren, vaak met as die over is van houtvuurtjes op gezellige avonden, er  komen ook steeds vaker -verborgen-bewaarplaatsen in mijn werk.

“Ferro 1 en 2“
Witte klei, platenopbouw, asglazuur en ijzeroxide


“Ferro 1 en 2“
Witte klei, platenopbouw, asglazuur en ijzeroxide

Dag 9 
Vervormen en experimenteren met de “leftovers” van de draaiplank levert nieuwe objecten op, die mooi combineren met oude druivenstronken.
Ook het resultaat van Het dopen van zaaddozen, bladeren en takjes in porselein, “porcelaited” items, geassembleerd op strandhoutjes, straalt de perfectie van de imperfectie uit, en toont zijn eigen schoonheid. 
Wabi Sabi -de schoonheid van imperfectie, series bijzondere objecten en meer.

“Wabi Sabi leftturn”
Leftturn draaiwerk wit, glazuur, op druivenhout

“Wabi Sabi leftturn”
Leftturn draaiwerk wit, glazuur, op druivenhout


“Porcelated”
Porselein op strandhout

dag 10 
Van de lijnen en silhouetten  van elektriciteitsmasten word ik blij, het worden wezens die figureren in sprookjes. Het was lastig dit in klei uit te voeren. Na experimenteren met verschillende methodes lijkt het met zelfgemaakte paperclay te gaan lukken, van 12 tot 23 cm hoog nu, blij met de voorlopige resultaten en op naar meer.

“Electric”
witte porselein, rode klei en grijs porseleinen bouwwerken, geïnspireerd op elektriciteitsmasten



Geen opmerkingen:

Een reactie posten