Nu ik aan het einde van het examenjaar van de opleiding keramische technieken ben beland, is voor mij de tijd rijp om mijn keramische ervaringen te delen.
Na een aantal jaren met veel plezier de donderdagavonden met beeldhouwen en boetseren te hebben doorgebracht, werd het tijd voor meer verdieping in de mogelijkheden van klei. Via een korte keramiek cursus ben ik in contact gekomen met de opleiding keramische technieken van de SBB in Gouda. Na een inspirerende open dag ben ik gestart met de 3-jarige opleiding, waar ik veel over de basistechnieken en achtergronden van keramiek heb geleerd.
3 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de draaischijf. "Pottenbakken" of liever gezegd "potten draaien" is een moeilijk vak en het kost heel wat oefening en klei voor je de draai te pakken hebt. Fijn dat er nu vazen, borden, kannen, kopjes en zelfs heuse theepotten van mijn draaischijf komen!
Het ontwikkelen van eigen glazuren en weten hoe glazuren te beïnvloeden is een boeiend proces. Glazuren met extra persoonlijke inbreng zoals as van een kampvuur of zand van het strand maken een werkstuk uniek.
De kennis en ervaring over het opbouwen van vormen volgens verschillende technieken, zoals de platen∼ en ringenopbouw-techniek, hebben boeiende resultaten opgeleverd, en bieden veel mogelijkheden.
Het experimenteren met en het ontdekken van de vele decoratiemogelijkheden van klei geven me erg veel plezier. In mijn atelier thuis, het “kleihok”, ben ik bezig met werkstukken in diverse stadia, van ontwerpen tot drogen, decoreren en glazuren , tot het klaarmaken voor de stook in de eigen oven. Dankzij mijn eigen oven kan ik thuis de werkstukken stoken en is het elke keer weer een verrassing wat het resultaat is na de stook.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten